SM i pylonracing

15-16 juni 2019
Plats: Ludvika Flygplats, Nyckelmyren

Foto: Ludvikas bidrag till det Svenska landslaget i F3D 2019, från vänster Simon Nyholm och Thomas Eriksson, regerande bronsmedaljör från VM 2018.

Spektakulär tävling och SM i pylonracing

Helgen 15-16 juni kommer Ludvika Radioflygklubb att arrangera pylonracing för modellflygplan på Ludvika Flygplats, Nyckelmyren.

Lördagen den 15:e Juni avgörs en deltävling i SM serien för klasserna Q500 och SQ500. Klassen Q500 är en instegsklass där såväl elektriska och metanoldrivna modeller kan tävla mot varandra i upp till 180km/h på banan som beskrivs här nedan. I denna klass gäller det att vara först i mål då och man startar 3 flygplan samtidigt. I klassen SQ500 så är det enbart metanoldrivna modeller med lätt trimmade standardmotorer och de har en toppfart runt 250km/h. Även i denna klass gäller det att vara först i mål vilket skapar täta heat när man jagar varandra runt banan.

Söndagen 16:e Juni avgörs Svenska Mästerskapet inom klassen F3D. Det är motsvarigheten till Formula 1 inom modellflyg och dessa specialbyggda trimmade flygmaskiner toppar mer än 360km/h och även här kör tre piloter samtidigt i banan vilket skapar mycket spänning och ibland dramatik. Dessa flygplan består enbart av kolfiber och glasfiber, har en motor på 6,5 ccm som varvar över 33000 varv/minut och ger över 4 hästkrafter. Planen väger 2250 gram och har ett vingspann på ca 1800mm. I F3D avgörs heaten på tid.

Ludvika Radioflygklubb har förmånen att ha 2/3 av det Svenska Landslaget i F3D i klubben, Thomas Eriksson som är regerande bronsmedaljör från VM 2018 och Simon Nyholm. Båda två kommer att tävla för Sverige senare i sommar på VM i Australien.

Tävlingarna kommer att gå av stapeln på den stora asfaltsbanan vid Ludvika flygplats.

I pauserna mellan racingheaten kommer uppvisningar av olika radiomodeller att visas. Allt från enkla billiga nybörjarmodeller till avancerade skalamodeller. Det kommer även finnas möjlighet att själv få prova på att flyga i simulator. Självklart kommer det att finnas servering på plats.

• Banan vi flyger finns beskriven nedan. Tre piloter flyger samtidigt i varje heat.
• Ett heat omfattar start från marken och 10 varv runt banan. Vid varje pylon sitter det en vakt som ser till att man inte flyger innanför pylonen.
• Svenska rekordet för ett heat är 54.03 sek och innehas av Gunnar Broberg.
• Världsrekordet är 55,32 sek och kan bara sättas på VM.