Två medaljer till Ludvika MS

När Back-SM avslutades i Ludvika blev det inte mindre än två medaljer till arrangörsklubben. Johan Eriksson grejade ett SM-brons för rallybilar och Jesper Cardell ett RM-silver i 2150.

Backen i Håksberg lockade betydligt mer åskådare än vad backåkarna är vana vid, men så är vägen sedan gammalt en välkänd rallysträcka.
– Det är redan klart att vi får hit Back-SM även nästa år, säger tävlingsledare Johan Strömberg.
Framgångar blev det också för Ludvika MS i själva backen. Johan Eriksson laddade visserligen redan i premiären i Lima för att nå guldet i rallyklassen, där totalt 45 förare tog poäng. Men pressen inför hemmapubliken blev lite för stor och han slutade utanför pallen båda dagarna med sin Saab 9-3 T.
– Det är klart att jag är besviken och idag kunde jag inte nå upp till silvret heller. Å andra sidan är det inte alla som har en bronsmedalj i Backe så jag är nog nöjd om några dagar, säger Eriksson efter söndagens sista åk.

Desto bredare leende hos Jesper Cardell. Han har hela säsongen nosat på bronspengen i rallycrossklassen för motorer på 2150cc. Men så blev hans Saab illa tilltygad i en ren rallycrosstävling och han tvingades till ett bilbyte. Så till den tredje tävlingshelgen i backe kom han i en bakhjulsdriven Volvo.
– Då var jag rätt säker på att det inte skulle bli någon medalj, säger Cardell.
Men han ställde fort om sig, och kunde avsluta säsongen på hemmaplan med första klassvinsten. Det i kombination med att hans mentor, Finnskogas Jonas Skoglund, körde sönder redan under lördagen och därmed nollade helt i avslutningen, öppnade för ett silver.
– Helt otroligt! Helt underbart att det skulle gå så bra idag, säger Cardell.

Dalarna höll sig även framme i den sammanslagna klassen för standardbetonade rallybilar där Jan Jonsson, Mora MK, tog hem segern och i SM-guld blev det till en överlycklig Andreas Israelsson, Vansbro, i rallycrossklassen 2400cc.
– Jag tror jag låg vaken hela natten och räknade poäng, och när det nu gick vägen är det helt overkligt, säger Israelsson.

Foto: Annemo Friberg

Galleri

Foto: Jan-Olov Schröder